vrijdag 5 september 2014

Kijk uit, hij valt!

 
Wat zie jij? Ikzelf dacht eerst aan een knullig plaatje uit de cursus ‘rolstoelduwen voor beginners’. De invalide kiepert uit zijn wagentje doordat de begeleider de rolstoel recht vooruit de stoep af duwt. 

Mis! Dit is het nieuwe logo toegankelijkheid. De blauwe sticker zoals we die kennen, zou stigmatiserend zijn met een passieve gehandicapte in plaats van een actief maatschappelijk betrokken typetje dat frivool door het leven rolt.

De bedoeling van de Amerikaanse ontwerpers is dat dit symbool internationaal gebruikt gaat worden. In de staat New York schijnt het een succes te zijn. Oostenrijk, Nieuw-Zeeland, Australië zullen volgens bronnen als gidslanden volgen. De Nederlandse Stichting Light for the World is enthousiast. In hun persbericht staat: “Het nieuwe pictogram straalt onafhankelijkheid en beweging uit, terwijl de oude variant associaties oproept met passiviteit en afhankelijkheid.”

Aha, ‘wij’ moeten ‘jullie’ duidelijk maken dat we hele gewone mensen zijn, onafhankelijk en actief. Ik word er zo moe van. Ja, participeren is moeilijk en de maatschappij werpt soms drempels op. Ja, er zijn stigma’s, maar wordt ‘ons imago’ er beter op als we een nieuw etiketje krijgen?


1 opmerking:

  1. Dat imago verandert pas als ook Den Haag ons voor vol gaat aanzien. Een simpel plaatje heeft daar geen invloed op volgens mij.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie!